Най-добрият български тенисист Григор Димитров и Новак Джокович се изправиха един срещу

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров и Новак Джокович се изправиха един срещу
Коментари Харесай

Дъждът принуди Григор Димитров и Новак Джокович да доиграят дуела си днес следобед

Най-добрият български тенисист Григор Димитров и Новак Джокович се изправиха един против различен в опит да се класират на четвъртфиналите на тенис шампионата от сериите “Мастърс ” в Синсинати, написа Sportal.bg.



Григор завоюва първия сет с 6:2 след съвършена игра, а вторият отиде на сметката на 13-кратния притежател от " Големия шлем ".  Сърбинът таман бе осъществил пробив в третата част за 2:1, когато заваля за следващ път над Синсинати. Двамата в началото изчакаха десетина минути на корта, само че след това се прибраха в съблекалните. Организаторите оповестиха в 05:20 часа българско време и 22:20 локално, че всички дуели за деня се анулират и ще бъдат доиграни в петък, като следва да бъдат оповестени и началните им часове. Едва ли има вид, в който представление като Димитров - Джокович няма да бъде планувано за централния корт, като нормално доиграващите се дуели имат преимущество пред незапочналите. Това значи, че има добър късмет да гледаме остатъка от най-интересния осминафинал в Синсинати в обикновено за българската аудитория време, като по принцип програмата за всеки ден стартира в 18:00, стига да няма нови спирания, поради дъжд.

Припомняме, че паузата - също заради дъжд - сред втория и третия сет бе 96 минути, а другояче цялата стратегия на четвъртък бе изместена с 4 часа, поради неприятните метеорологични условия.

Още първата точка сред двамата бе извоювана от Ноле благодарение на мрежата, само че след много дълго разиграване от бекхенд страните по диагонала. Първите два ретура на Димитров от форхенд (на първи сервис) му послужиха добре да влезе сполучливо в замени и той се облагодетелства от неточност на Джокович, само че по-късно сбърка бекхенд-слайс и форхенд, с цел да изостане с 40-15. Форхенд-уинър на сърбина по правата му осигуриха продобиване на първия гейм.

Димитров също сервираше на форхенда на противника си и съумя да предизвика две ранни неточности от негова страна, разхождайки го по ширината на корта. Вторият сервис също вършеше работа на Григор и той поведе с 40-15 след невърнато подаване, а по-късно още веднъж сполучливо употребява тактиката сервис-мрежа, с цел да изравни сетовете.

Джокович този път изпълняваше началния си удар към бекхенда на Димитров, което обаче не му донесе дивиденти, тъй като ретурите бяха положителни. Ноле смени след 30-30 метода и нападна форхенда, като това предизвика ново дълго разиграване, извоювано от първенеца на " Уимбълдън " с майсторски бекхенд-уинър по правата. Хубав слайс на Григор обаче принуди Джокович да изкара в навън форхенд от средата на корта, с цел да се стигне до първото тъждество в дуела. Поредната замяна от бекхенд страните по диагонала бе извоювана от българина след нов отличен подсечен подобен и пресилена топка на Джокера. Страхотно построена офанзива на Григор последователно му донесе справедливо преимущество в последвалото разиграване, приключено със мощен и бездънен форхенд по правата, след който Джокович не можа да откри очертанията - пробив за 2:1!

По най-хубавия метод с два невърнати сервиса Димитров си заслужи преимущество 30-0, само че след това стана жертва на страховит контра форхенд на Джокович. Хасковлията по-късно се облагодетелства от осмата непредизвикана неточност - бекхенд-слайс в мрежата - (по това време Григор имаше единствено една грешка) а след това с чудесно излизане приключи с воле за 3:1.

Джокович отговори по най-хубавия метод на предизвикването и изигра извънредно стабилен сервис-гейм, в който не се получи нито едно разиграване, тъй като началният удар даваше ранно преимущество на сърбина и той се възползваше от него за 3:2.

Григор стартира с съвършена композиция и разпъване оптимално на противника посредством остри форхенди от главната линия, преди да запише уинър. Следващата замяна от бекхенд бе прекратена от Димитров с минаване от другата страна на ракетата, а това стана причина Джокович да прати топката в навън. Сърбинът сподели отлична отбрана на бекхенд в последвалия миг и Димитров прати слайс в мрежата за 30-15, а след това първата двойна неточност в мача докара до 30-30. Хасковлията обаче осъществя мигновено втория си ас, а го добави с още един невърнат сервис към бекхенда за 4:2.

Непредизвикана неточност от форхенд - навън по диагонала - след което сгрешен бекхенд-слайс, само че към този момент предизвикан от Григор, който излизаше към мрежата, вкара Джокович в нова неволя при 0-30. Поредна неточност от бекхенд - към този момент плосък - само че след страховит слайс на Димитров, обезпечи превъзходно изражение на резултата при 0-40. Изключително нападателен форхенд-ретур на втори сервис докара до нов преувеличен бекхенд и вторият пробив бе факт - 5:2!

Дори в този виновен миг ръката на Григор не трепна и той не спираше да тероризира съперника с първия си сервис, въпреки да си създаваше единствено проблеми с отбранителния избор на втори удар в два случая. Все отново, страхотна композиция сервис-форхенд по противоположния диагонал го изведе до 40-30, а ас номер 3 материализира цялостното предимство над 13-кратния първенец от " Шлема " - 6:2 за 29 минути.

ВТОРИ СЕТ

Джокович завоюва едно от най-качествените разигравания в срещата, а макар че Григор се добра до 30-30, сърбинът с акуратен сервис по правата в полето за преимущество си издейства задатък 40-30. Димитров по-късно сбърка форхенд, откакто не можа да се измести от бекхенд страната си задоволително бързо и Ноле поведе с 0:1.

Димитров направи страхотни две следващи комбинации сервис-форхенд по правата, с които дръпна небрежно с 30-0, след това още един невърнат сервис го приближи на точка от спечелването на гейма. Впоследствие българинът направи една от редките си неточности от плосък бекхенд, само че пък сервис-мрежа с уинър се оказа задоволителен за 1:1.

Поредният отличен ретур с въртеливо придвижване на Григор принуди Ноле да сбърка елементарен форхенд от главната линия за 15-30, само че пък сполучлив подобен по правата докара до 30-30. Невърнат сервис от Димитров послужи на Джокера в идващия миг, само че българинът си залсужи дюс със серия от лифтирани бекхенди, на които съперникът не можа да смогне и извади топката в навън. Непредизвикана неточност от бекхенд на Ноле по диагонала обезпечи първи брейк-бол за Григор, само че сърбинът се избави с по-високо отскочила топка, която слайсът на българина не можа да укроти. За следващ път Димитров затрудни оптимално противника си със промяна от бекхенд-слайс към по-остър форхенд, като предизвика неточност за нов дюс. Първата двойна неточност на Джокера обезпечи втора точка за пробив на Григор, а същата скица - продължителна замяна на бекхенди, заменена стремително с Димитров с форхенд по правата, към този момент го награди с по този начин стремежи брейк за 2:1.

Българинът направи втората си двойна неточност, а по-късно, за жалост, я комбинира с несполучливо воле от мрежата при невисок бекхенд от страна на Ноле - 0-30. До сериозни моменти не се стигна, тъй като следващият изискан тест от бекхенд докара до сгрешен форхенд на сърбина и тъждество 30-30, а същото упражнение се организира и за 40-30 (просто тогава Джокович прати в навън след бекхенд). Изумителен контриран бекхенд по правата на Ноле обаче вкара гейма в дюс, само че търпението на Димитров бе не по-малко удивително, както и дисциплината му при размените от тази страна на ракетата - нова предизвикана неточност на Джокович, последвана от превъзходна къса, отново след слайс, с което пробивът бе завърден.

Ноле реагира съответно и увеличи равнището на началния си удар, извоювайки си цели три невърнати сервиса, с което спечелването на идващия гейм бе относително безпроблемно - 3:2.

Един от редките случаи, в които Григор сбърка бекхенд-слайс, докара до 15-30, само че втори следващ подобен обезпечи две точки за пробив на сърбина, който стартира или да цели главната линия, или да дава доста дълбоки топки. Въпреки че три следващи пъти рискът на Джокович му обезпечи три намирания на линията, той бе матиран с безукорен форхенд по противоположния диагонал за 30-40. Идентично упражнение от страна на Димитров, този път в много по-кратко разиграване, обезврежда и втората точка за пробив. Ас номер 4 по пай диагонал, сечен, към полето за преимущество, даде авантаж на Григор, само че след това той закъсня и не извърши по най-хубавия метод два следващи форхенда и откри мрежата. Третата двойна неточност даде нов брейк-пойнт на Ноле, а по най-нелепия метод Димитров му подари пробива - два несполучливо приключени смача бяха последвани от трети в мрежата от средата на корта!

Григор леко се изнерви от припряността си в края на предходния гейм и сбърка идващите две топки при подаване на Ноле, а още една неточност от форхенд докара до 40-15 - това бе 13-ата непредизвикана за българина до този миг във втория сет, откакто единствено в първия те бяха едвам 8. Невероятна отбрана на Джокович го избави от нов сериозен миг, в който бе необятно раздължен по корта, а последвалият плосък бекхенд на Григор го лиши от опцията да запише уинър по опразнения диагонал - 3:4.

Димитров вкара смач от средата на корта в идващия гейм, след това неточност от бекхенд-слайс докара до 15-30, само че Григор се реваншира с извънредно красиво драйв-воле мигновено след сервис. Нова неточност на българина обезпечи точка за пробив на сърбина, а след това неприятен отскок подлъга хасковлията и се стигна до нов неочакван пробив - 3:5.

Григор сбърка два ретура от бекхенд, само че след това показва съобразителност и настъпателност от форхенд в двете последвали разигравания, с цел да предизвика неточности на Ноле и надлежно 30-30. Пресилен ретур от полето за преимущество обаче докара до сетбол, а той бе обезвреден с феноменална физика и техника от страна на Димитров, който изтеза със слайси съперника и приключи със смач по късия диагонал - 40-40. Нов преувеличен слайс на българина обаче обезпечи втори сетбол на съперника, след което към този момент невърнат сервис бе задоволителен за равнене на сетовете - 3:6 след 51 минути игра във втората част.

ТРЕТИ СЕТ

След 96-минутно спиране двамата възобновиха борбата със сервис на Григор, като той записа петия си ас за 40-0, откакто преди този момент с отлично пласирани форхенди бе предиздвикал противника да сбърка два пъти. Отличното начало бе затвърдено с нов невърнат начален удар - 1:0. Българинът не се възползва от шанса да направи положителни ретури на втори сервис на Джокович, като имаше два шанса да го стори, а хубавите му слайсове бяха обезличени от неточности от форхенд, последвани от сгрешен бекхенд за 1:1.

Шестият ас на Григор компенсира неуместно пропуснат завършващ форхенд наоколо до мрежата, а непредизвикана неточност на сърбина от бекхенд от главната линия докара резултата до 30-15. Невърнат сервис от полето за преимущество бе последван от неточност от форхенд на българина, предизвикана от доста бездънен удар на Ноле. Още един непремерен слайс обаче вкара гейма в дюс, само че композиция сервис-форхенд по правата докара до авантаж, единствено че той бе премахнат от непредизвикана неточност от форхенд от средата на главната линия. В тези моменти Димитров не можеше да разчита на своя първи сервис, а Джокович завоюва с превъзходен форхенд по пай диагонал след дълготрайно разиграване от тази страна. Нелепият пробив обаче пристигна след нов неоснователен смач от средата на корта и страхливо излизане на мрежата, с което Григор не можа да блокира минаващ форхенд на Ноле - 1:2 с брейк за сърбина.

Двамата изиграха единствено една точка в четвъртия гейм, когато още веднъж заваля над Синсинати. За страдание, дъждът още веднъж не се оказа безопасен и след 10-минутен престой двамата се прибраха в съблекалните. Малко по-късно стана ясно, че дуелът ще бъде доигран в петък следобяд българско време.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР